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Buffer Cost Share 
Version: 1.4 
Effective Date: April 2018 

Frequently Asked Questions for Soil and Water Conservation Districts 
 

Q1. Can Buffer Cost Share funds be used for compliance with the Buffer Law? 
 

A: Yes. Buffer Cost Share funds can only be used to assist landowners with implementing buffer strips or 
alternative practices required by Minnesota Statutes §103F.48 Riparian Protection and Water Quality 
Practices, also known as the Buffer Law. 

 
Q2. What practices are eligible for Buffer Cost Share? 

 
A: Practices eligible for these funds include the installation of buffers and/or alternative practices as 

described in the BWSR Common Alternative Practices Technical Guidance and required by Minnesota 
Statutes §103F.48 Riparian Protection and Water Quality Practices, also known as the Buffer Law. Any 
practices or portion of a practice that exceeds compliance with the law must use other funding sources 
or be done at the cost of the landowner. 

 
Q3. Can the Buffer Cost Share funds be used to cost share for compliance after the deadlines for the Buffer 

Law have passed? 
 

A: Yes. 
 

Q4. What if a landowner wants buffer larger than required by the law or already has a buffer and wants to 
install an alternative practice? 

 
A: If a compliant buffer already exists, Buffer Cost Share funds cannot be used for a buffer of greater width 

beyond the requirement of the law or to install another type of practice in the area; these funds can 
only be used to reach compliance. In either of these examples, other funding sources can be used. 

 

Q5. Can a landowner who has already met the requirements of the Buffer Law be reimbursed for their 
expenses with Buffer Cost Share? 

 
A: No. Landowners who are in compliance with the Buffer Law are not eligible to receive Buffer Cost Share. 

However, the Buffer Law allows that for legal ditch systems the provisions of Minnesota Statutes 
§103E.011, subdivision 5; §103E.021; and §103E.715 may be used in advance or retroactively to acquire 
or provide compensation for all or part of the buffer strip establishment or alternative riparian water 
quality practices. 

http://www.bwsr.state.mn.us/
http://bwsr.state.mn.us/buffers/alternative_practices_technical_guidance.pdf
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Q6. Is haying or grazing allowed on buffers installed with Buffer Cost Share? (updated April 2018) 
 

A: Haying and grazing is allowed consistent with the Buffer Law. 
 

Q7. What is the life expectancy for practices installed with Buffer Cost Share? 
 

A: Practice life expectancy when using Buffer Cost Share funds is set in the fiscal year 2018 Clean Water 
Fund Policy. Structural practices, including installation of a buffer, have a life expectancy of 10 years and 
management practices have a duration of at least 3 years. However, the Buffer Law requirements are 
perpetual. 

 
Q8. What is the payment rate for buffers? 

 
A: If a flat rate payment is used, the maximum rate is $300/acre. If a percentage-based rate is used, the 

maximum of state funds is 75%. See also the FY2018 Clean Water Fund Policy, section 7. 
 

SWCDs may also establish a local policies for minimum flat rate payments for small buffers as long as the 
rate doesn’t exceed $300/acre prorated to the area, or for a maximum amount a given landowner could 
receive. 

 
Q9. Can a SWCD set a lower flat rate payment for Buffer Cost Share funds? And if so, do we need BWSR 

approval? 
 

A: Yes, SWCDs can set a flat rate payment lower than that allowed in the FY2018 CWF policy. Any locally-set 
rate lower than the maximum allowed ($300/acre), does not need to be approved by BWSR, but should 
be set and applied consistently by the SWCD Board through policy or resolution. 

 

Q10. If non-structural practices such as conservation tillage or cover crops with a vegetated filter strip are 
implemented as alternative practices, how does an SWCD handle Buffer Cost Share grant payments 
for these practices? 

 

A: Implementing conservation tillage or cover crops with a vegetated filter strip (e.g. Common Alternative 
Practice #6) should follow Procedure #4: Alternative Practices Implementation when assessing 
application of an alternative practice and Section 5.3 of the FY2018 Clean Water Fund Policy when 
determining incentive payments and duration. Because there is not a work plan associated with Buffer 
Cost Share Grants, consult with your Board Conservationist for projects proposing incentives. 

 
 

Q11. Do those guidelines allow any use of non-native, non-invasive species? (Updated April 2018) 
 

A: Local conservation professionals can make decisions about when perennial non-native, non-invasive 
forage species (perennial rye grass, timothy, Kentucky bluegrass, orchard grass, smooth brome grass, red 
clover, alsike clover, white clover, etc.) can be used for buffers and/or alternative practices that will be 
planted for honey bee habitat, hayed, grazed, or exposed to pesticides. Contact BWSR with questions or 
when additional flexibility is needed. Invasive species, state Noxious Weeds and aggressive species, such 
as reed canary grass, sweet clover, Phragmites species and Miscanthus species cannot be used.. 

 

Q12. Can Buffer Implementation funds granted to Soil and Water Conservation Districts be used for cost 

http://www.bwsr.state.mn.us/
http://bwsr.state.mn.us/buffers/alternative_practices_technical_guidance.pdf
http://bwsr.state.mn.us/buffers/alternative_practices_technical_guidance.pdf
http://bwsr.state.mn.us/buffers/procedures/buffer_procedure_4.pdf
http://bwsr.state.mn.us/cleanwaterfund/fy2018/FY18_CWF_Policy.pdf
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share with landowners to achieve compliance with the Buffer Law? 
 

A: Yes, if consistent with the established work plan associated with the Buffer Implementation grant, these 
funds can include cost-share/incentive payments to landowners. 

 
Q13. Can Riparian Aid funds sent to counties and watershed districts be used for cost share with 

landowners to achieve compliance with the Buffer Law? 
 

A: Riparian aid funds are intended for counties and watershed districts which have accepted jurisdiction to 
implement the Buffer Law, such as ordinance or rule development and carrying out actions necessary 
for enforcement of the law. Counties and/or watersheds are not precluded from sending these funds to 
the SWCD to offer financial assistance to landowners. 

 
Q14. What policy does the Buffer Cost Share Grant Program follow? 

 
A: Buffer Cost Share follows the fiscal year 2018 Clean Water Fund Policy adopted by the BWSR Board on 

June 28, 2017. 
 

Q15. How about Buffer Implementation Program – what policy does this program follow? 
 

A: Fiscal year 2018 Buffer Program Implementation grants to SWCDs follows the fiscal year 2018 Clean 
Water Fund Policy adopted by the BWSR Board on June 28, 2017. Earlier fiscal years of Buffer 
Implementation funds follow the Clean Water Fund Policy from the given fiscal year. 

 
Q16. How about Riparian aid – what policy does this program follow? 

 
A: Riparian aid payments made to counties and watershed districts are made directly from the MN Dept. of 

Revenue; therefore, they do not follow BWSR policies or procedures. 
 

 
Q17. The Buffer Cost Share does not have a match requirement, but the policy limits financial assistance 

to 75% when using percentage based assistance. How do we report or track this? 
 

A: Local governments receiving Buffer Cost Share grants do not need to provide match for these funds; 
however, financial assistance through state funds to a land occupier is limited to 75% of the cost of 
installing the practice (note that Riparian aid is also considered state funds). Land occupier contributions 
should be tracked consistent with the procedures in the Implementing Contracts with Land Occupiers 
section of the BWSR Grant Administration Manual and reported in eLINK. 

 

Q18. I see that the Technical and Administrative expenses for Buffer Cost Share are limited to actual 
expenditures of up to 20% of the grant. Is this like State Cost Share where the 20% can be taken off 
the top of the grant, or is the 20% tied to specific projects? 

 

A: Technical and administrative costs are limited to 20% of the total grant; however, anticipated costs must 
be tracked to each landowner on the Record of Requests for Buffer Cost Share. If any Buffer Cost Share 
funds are to be returned to BWSR on March 1, 2018, only the technical and administrative amount on 
the Record of Requests can be retained. If actual expenses for technical and administrative ultimately 
end up less than what was retained, the difference can be used for additional Buffer Cost Share projects 

http://www.bwsr.state.mn.us/
http://www.bwsr.state.mn.us/grants/manual/
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or returned to BWSR. 

Q19. If my actual technical and administrative costs exceed 20%, can I use Buffer Implementation funds 
to cover this? 

 

A: Yes. 
 

Q20. Is there eLINK reporting for Buffer Cost Share grants? 
 

A: Yes, eLINK reporting on activities and expenditures is required by February 1 and within 30 days of 
completion of the grant and should completed be consistent with how State Cost Share Conservation 
Practice Contracts are reported in eLINK. Installed practices do need to be mapped in eLINK; individual 
BMPs are not tracked in BuffCAT so we would not have sufficient information to report Clean Water 
Fund outcomes if BuffCAT were used for mapping grant activities. 

 
 

Q21. Can Buffer Cost Share be used for water quality monitoring, or subwatershed analysis with an 
emphasis on identifying locations for alternative practices? 

 
A: No. Buffer Cost Share grant funds can only be used to assist landowners install buffers and/or 

alternative practices required by Minnesota Statutes §103F.48 Riparian Protection and Water Quality 
Practices, also known as the Buffer Law. 

 

Q22. Can Buffer Implementation funds or Riparian aid be used for water quality monitoring, or 
subwatershed analysis with an emphasis on identifying locations for alternative practices? 

 
A: Buffer Implementation grant funds are for implementing and complying with riparian protection and 

excessive soil loss requirements, which does not include monitoring or analysis. 
 

Riparian aid payments do not come with the same statutory limitation as other buffer implementation 
funds. 

 
Q23. Can Buffer Cost Share be used to maintain existing practices to improve effectiveness for alternative 

practices credit? 
 

A: If an accepted alternative practice is functioning as designed, then it is not eligible for buffer cost 
share as it is already compliant with the buffer law regardless of when it was installed/what funds were 
used to install it. 

 
If an accepted alternative practice is not functioning as designed and needs to be brought up to 
standard so that it is in compliance with the buffer law, these may be achieved through: 1) required 
landowner maintenance if practice is within the effective life of an existing state or federal cost share 
contract, or 2) through application of buffer cost share because no cost share contract exists. 

 
Q24. How does Technical Quality Assurance apply to Buffer Cost-Share for Buffer Law projects?  

 
A: Technical Quality Assurance policy in the Grants Administration Manual and the CWF Policy 
identify Job Approval Authority (JAA) as one way (a good way), but not the only way, for SWCDs to 
provide for technical quality assurance. In this case, it is the SWCD’s responsibility to ensure that its 

http://www.bwsr.state.mn.us/
http://www.bwsr.state.mn.us/grants/manual/
http://www.bwsr.state.mn.us/cleanwaterfund/fy2018/FY18_CWF_Policy.pdf
http://www.bwsr.state.mn.us/cleanwaterfund/fy2018/FY18_CWF_Policy.pdf
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staff are adequately qualified to plan buffer projects. BWSR encourages the use and development of 
JAA, but recognizes other ways for the LGU / SWCD to fulfill their responsibility for Technical Quality 
Assurance. Under the time constraints for Buffer Cost-Share, online training resources, on-the-job 
training, and other forms of peer-to-peer training can be used to the extent feasible for SWCD staff 
to develop adequate technical expertise for Buffer Cost-Share technical assistance, as approved by 
the SWCD Board. 

 
 

Q25. What seed mixes should be used for projects? 

A: Local conservation professionals can make decisions about seed mixes and species in consultation 
with the land occupier regarding their goals for the buffer (e.g. habitat or forage).  Table 11 (page 21) of 
the NRCS Herbaceous Vegetation Establishment Guide has native and non- native seed mix suggestions 
for critical area stabilization and guidance for other practice standards. BWSR encourages the 
development of regionally specific custom mixes for projects and has developed BWSR Pilot Seed Mixes 
that include a low diversity buffer mix (to meet the 393 standard), as well as a shallow rooted mix for 
over a water distribution tile in a saturated buffer, an urban buffer mix, and a native forage buffer mix. 

 
Q26. What reference materials are available on buffer installation/management? 

A: Quick reference fact sheets that provide guidance on buffer establishment and management 
practices can be found at the BWSR Farm Bill Assistance Program webpage. BWSR's Buffer 
Establishment and Management Toolbox also provides detailed information. 

 

Q27. What are the inspection requirements for Buffer Cost-share projects? 

A: Grants Administration Manual (GAM) requirements for inspections apply. GAM guidance 
recommends inspections in year one, as well as 33% and 66% of the project contract period, but allows 
some flexibility. To meet the GAM and Buffer Law Procedure 2, for a ten year practice, every three 
years would meet requirements. However, the frequency of actual inspections should be specific to the 
site, project installed, and findings on previous inspections. 

 
Q28. What can be done to prevent Palmer Amaranth in seed mixes? 

 
A: Page 11 of BWSR’s Native Vegetation Establishment and Enhancement Guidelines summarizes 
prevention measures for the invasive weed Palmer Amaranth. 

http://www.bwsr.state.mn.us/
https://www.nrcs.usda.gov/wps/portal/nrcs/detail/mn/technical/ecoscience/agronomy/?cid=nrcs142p2_023679
http://www.bwsr.state.mn.us/native_vegetation/Seed_Mix_Report.pdf
http://www.bwsr.state.mn.us/native_vegetation/Seed_Mix_Report.pdf
http://www.bwsr.state.mn.us/practices/farm-bill/index.html
http://www.bwsr.state.mn.us/practices/buffers/
http://www.bwsr.state.mn.us/practices/buffers/
http://www.bwsr.state.mn.us/grants/manual/gm_files/ip/2_Operation_Maintenance.pdf
http://www.bwsr.state.mn.us/buffers/procedures/buffer_procedure_2.pdf
http://www.bwsr.state.mn.us/practices/buffers/
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Contact 
 

If you have additional questions about Buffer Cost Share or Buffer Implementation Grants, contact: 
 

Melissa Lewis 
Assistant Section Manager 
Melissa.k.lewis@state.mn.us 
651-297-4735 

If you have questions about the Buffer Law, contact: 

Tom Gile 
Buffer and Soil Loss Coordinator 
Tom.gile@state.mn.us 
507-206-2894 

http://www.bwsr.state.mn.us/
mailto:Melissa.k.lewis@state.mn.us
mailto:Tom.gile@state.mn.us
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